Muzikale bezinning op wat was én nog komt

“Men bereikt een fase waarin het niet langer de zanger is die het lied zingt, maar het lied dat de zanger zingt.” Deze woorden van de Indiase musicus en mysticus Hazrath Inayat Khan gaven Henk Smaling een enorme bak inspiratie om weer liedjes te gaan schrijven. Het resultaat ervan wordt een cd, over het rijke leven dat was én nog komt.

De cd-presentatie is in mei 2016. En in de tussentijd heeft Henk nog zat te doen, al was het maar omdat stilzitten niet echt aan hem besteed is. Een kort interview door schrijver/redacteur Jeroen Schalk:

Vanwaar een cd?

“In januari 2015 las ik een tekst van Khan over de zanger en zijn lied. Dat raakte me, waarop ik weer besloot om liedjes te gaan schrijven. Het duurde vervolgens niet lang voor ik mijn zinnen had gezet op een cd, als een geestelijk nalatenschap, omdat een aantal dingen mooi samenkomt nu.”

Zoals?

“Op 5 januari ben ik zeventig jaar geworden, wat gelijk ook mijn thema is. Ik heb al een rijk leven gehad met daarin een liefdevolle echtgenote, twee prachtige zonen, een lieve schoondochter (van oudste zoon) en de lieve vriendin van m’n andere zoon. Zij hebben het leven geschonken aan zes prachtige kleinkinderen die mijn dagen goud kleuren. Ik ben daar intens dankbaar voor. Het leven lacht me nog steeds toe en ik heb hopelijk nog mooie jaren voor me, samen met de mensen die me dierbaar zijn. Dat is een muzikale bezinning waard.”

Hoe is je cd opgebouwd?

“In tien liedjes blik ik terug op zeven decennia leven. Zeven jaar per lied dus. Het zijn allemaal nieuwe composities, op één na: een herschreven Franse chanson. Het gaat om teksten van eigen hand, samen met anderen zijn er uiteindelijk nummers uitgekomen. Dit zijn mensen met wie ik de afgelopen zestig jaar muziek heb gemaakt; met wie ik iets moois of dieps heb gedeeld.”

En wat voor soort muziek is het?

“Dat is nogal divers, maar allemaal Nederlandstalig. Iedere periode van mijn leven was er groei en verandering te merken in de teksten en composities die ik maakte, dus dat hoor je terug in de liedjes. Er is muzikale begeleiding die per nummer verschilt: piano, gitaar, harp, accordeon en een koor. En heel bijzonder: mijn kleinkinderen zullen een refrein meezingen.”

Zijn er nog andere elementen die dit project bijzonder maken?

“Twee kleindochters spelen harp, samen met harpiste Diana de Vries van Het Gelders Orkest. Dat is een mooie bijdrage aan de cd. Ook is er een lied waarbij ik een beroep doe op het ‘familieorkest’. Iedereen speelt dan mee, al is het maar met de triangel.”

 

De presentatie van de cd is op zondag 22 mei in Nijmegen. De exacte locatie volgt nog. Lijkt het je leuk om bij de presentatie te zijn? Laat het dan telefonisch of per mail weten. Eerder maakte Henk de cd Tijd daartussen, met muziek van Bouwe Bruins.

Be Sociable, Share!