Emigratie

Emigratie is de actie waarbij mensen hun geboorteland verlaten om zich in het buitenland te vestigen. Tot zover de omschrijving van Wikipedia. Een correcte, maar het is nog veel meer. Emigratie is iets afsluiten en opnieuw beginnen. Alles wat vertrouwd is opgeven, maar ook in een compleet nieuwe cultuur weer beginnen.

Emigreren betekent het huidige land opgeven, met alles wat zo vanzelfsprekend was. Normen, maatschappelijke waarden, andere culturele uitingen en – nog veel belangrijker: de mensen die er voor jou toe doen. Ineens zijn ze er niet meer. Tenminste, niet in je buurt. Zoiets is ingrijpend, zoveel is zeker.

Een mooi afscheid

Emigreren is loslaten, dus ook afscheid nemen van mensen. En dat is nodig, omdat het anders veel moeilijker is om in het nieuwe land een begin te maken. Emigratie is dus niet alleen vooruit kijken, het is ook stilstaan bij wat je achterlaat. Een overgang die alle aandacht verdient.

Een afscheidsritueel biedt dat. Loslaten gaat gepaard met emotie, opnieuw beginnen ook. Die emoties kun je niet tegenhouden en ze mogen er zijn. Met een afscheidsritueel krijgt dit nog meer betekenis, en kan de overgang voor wie emigreert én wie achterblijft een stuk draaglijker worden. Ik wil je er graag bij helpen. Neem vooral eens contact met mij op.