Uitvaart

Veel gebeurtenissen in het leven hebben betekenis. Sommige bijzonder, andere daar zelfs de overtreffende trap van. Overlijden daarentegen is er een die de eindigheid van leven onderstreept, maar juist daardoor in het leven van anderen enorm ingrijpend is. Overlijden is definitief, het leven zal daarna nooit meer hetzelfde zijn.

Via een ceremonie of ritueel zoeken we naar een waardig, eerbiedig en eerlijk afscheid van de overledene. Een laatste eerbetoon, maar ook een invulling van onze weemoed, verdriet, liefde én dankbaarheid. Tal van intense gevoelens hebben hier een rol in, vaak niet in woorden uit te drukken. En dat is niet erg.

Afscheidsritueel bij overlijden

Want waar woorden tekort schieten, kunnen rituelen dat zeggen wat nodig of gewenst is. Niet alleen om de overleden persoon te eren en danken, maar ook om het eigen verdriet een plaats te geven. Ruimte voor emoties, herinneringen, rouw en liefde. Voor wie niet meer is en voor hen met wie je het gemis deelt.

Samen kunnen we zoeken naar vormen, woorden en gebaren. Alles met het doel om te komen tot een afscheidsritueel dat bij de overledene past en die de achterblijvers troost biedt. Ik denk graag hierin mee. Neem gerust eens contact met me op.