Naamgeving bij geboorte

Een geboorte: gewoon en bijzonder tegelijk. Het is een zeer speciale gebeurtenis, zeker als je het van dichtbij meemaakt. Een nieuw mensenleven: ingrijpend en een wonder. Het pasgeboren kindje heeft nog een leven voor zich, met slechts één houvast vanaf het hele begin: de naam.

Want leven begint niet alleen door adem te halen. Leven is weten waarom je ademhaalt, waarvoor je leeft. En dat weten begint bij beseffen welke naam je gegeven is. Pas als je geroepen wordt, ben je er (voor iemand). Dan leef je. Juist daarom is het idee rondom de naamgeving zo belangrijk.

Een naamgevingsritueel

Jullie pasgeboren kindje een naam geven is een gebruikelijke, maar eigenlijk ook heel bijzondere manier om het kind welkom te heten in de wereld. De naam heeft betekenis, een lading of een associatie. Daarom krijgt het kind deze. Hoe mooi zou het zijn om hier een gedenkwaardig ritueel van te maken?

Een kind kan van alles krijgen en verliezen in het leven, maar de naam is blijvend. Samen met jullie wil ik daarom de presentatie van jullie kind aan de wereld zo bijzonder en persoonlijk mogelijk maken. Hebben jullie hier al ideeën over? Of kunnen jullie er nog wat hulp bij gebruiken? Ik wil graag tijd voor jullie vrijmaken.